About us
Povestea noastră
Fundația Siguranță pentru Copii în Romania a fost înființată de către Marianne și Dr. Hâns Ludwig Herbold, în data de 17 Septembrie a anului 1999 în comuna Checea din județul Timiș.
Această fundație era organizată sub forma unor case de tip familial ce urmau să aibă spre ocrotire, educația și îngrijirea copiilor abandonați cu vârste începând de la 3-4 ani și până la terminarea studiilor.
Fundația și-a început activitatea cu primii 12 copii în anul 1999, organizați în cadrul Casei 1, urmând ca în anul 2001 să ia ființă Casa 2, iar mai apoi, în anul 2003 a luat ființă și Casa 3. Toate aceste case au fost cumpărate în comuna Checea și au fost reamenajate după standardele caselor de tip familial.
În fiecare dintre aceste case, s-a încercat crearea unui cadru și spatiu familial prin angajarea unor familii ( părinți sociali) care locuiau permanent alături de copiii fundației.
Tototdata, pentru a putea oferi sprijin părinților sociali, au fost angajați un psiholog și un asistent social cu rolul de a susține dezvoltarea individuală și personalizată a fiecărui copil în parte.
Educația primara și gimnazială au fost făcute în cadrul Scolii Gimnaziale Checea.
Schimbarea legislației care a avut loc în anul 2019, a dus la schimbarea grupei de vârstă a beneficiarilor. Astfel că, centrele rezidențiale pot avea spre îngrijire doar copii aflați deja la vârsta școlarizării și adolescenti aflați în sistemul de protectie a copilului din diferite motive. Desi aceștia se află la vârsta adolescentei, ei au nevoie în continuare de sprijin și îngrijire în cursul devoltarii lor, de sentimentul de încredere, de siguranță și ocrotire, asemenea copiilor mai mici.
În prezent, Fundația Siguranță pentru Copii în Romania, își desfășoară activitatea într-o singură casă de tip familial – Casa Verde. Principalul scop al acesteia, este asigurarea unei alternative la tipul de instituționalizare clasic prin crearea unui model familial cât mai apropiat de cel natural.
Casa prezintă un mod de organizare și funcționare în conformitate cu viața reala de familie și toate activitățile desfășurate în cadrul acesteia au întotdeauna în vedere nevoile, drepturile, dar și responsabilitățile copiilor și tinerilor găzduiți.
Fundația noastră urmărește pregătirea pentru viața independenta a copiilor și tinerilor beneficiari, prin implicarea acestora în activitățile de gospodărie ale casei.
Copiii beneficiază de siguranță permanentă, de educație și îngrijirea familiei de intelectuali pe care am angajat-o și care locuiește împreună cu aceștia în spatiile aflate în Casa Verde.
De-a lungul timpului, fundatia și-a oferit serviciile pentru un număr de 35 de copii. În momentul actual, dintre aceștia, 7 au familii, s-au căsătorit și au copii, 5 sunt absolvenți de studii superioare, iar ceilalți sunt absolvenții diferitelor licee și scoli profesionale din Timișoara și Jimbolia.
Colaboratori
Un vis în mintea lor este misiunea noastră.
Voluntarii Fundației Student Plus Timișoara au făcut meditații cu beneficiarii aflați în ani terminali la gimnaziu și liceu. Voluntarii Rotary Club și Lions Club Diamond Timișoara au oferit, copiilor din fundația noastră, activități pentru petrecerea timpului liber. Dintre acestea ar fi de menționat jocurile de baschet organizate în cadrul Zilei Internaționale pentru Joc Incluziv.
Doamna Ana-Maria Pandele, actriță principală la Teatrul Național Timișoara și președintă a Asociației Culturale Pentagon, a implicat copiii în exerciții de pantomimă, dicție, mimă, terapie senzorială, jocul umbrelor.
În perioada 2007-2013 doamna prep. univ. Veronica-Jeanina Rogoveanu (Borontea) a coordonat practica de voluntariat (alături de studenţi ai Facultăţii de Arte şi Design Timişoara) în domeniul artelor plastice şi decorative precum și atelierul de pictură, desen și handmade al fundației.
În fiecare an, întâlnirile dintre copiii noștri și studenții facultății au fost fructificate prin realizarea unor expoziții de pictură în spațiile Bibliotecii de Artă din Timișoara.
“Merită să lupți pentru a câștiga încrederea lor, căci inima lor e mai prețioasă decât o comoară, mai fragilă decât o floare, mai bogată decât întreaga avere a lumii. Merită să fii alături de ei mereu!”
Administrator
Președintele Executiv
Numele meu este Daniel – Ioan Bugarschi – sunt născut la 7 ianuarie 1970, numele meu de familie iniţial a fost Petri. Mama a murit la naşterea mea iar eu am fost înfiat de doi oameni minunaţi care au devenit părinţii mei adoptivi şi m-au iubit foarte mult – Maria şi Vlada Bugarschi – poate de aici dorinţa mea de a sprijini şi ajuta, de a contribui în orice mod – afectiv sau constructiv – al moralităţii copiilor rămaşi fără părinţi.
Sunt administrator al Fundaţiei „SIGURANŢA PENTRU COPII ÎN ROMÂNIA” din anul 2004 şi preşedinte în Consiliul Director al Fundaţiei din anul 2016,– aceasta fiind înfiinţată prin hotărârea domnului Dr.HERBOLD HANS LUDWIG ROBERT, este organizată şi funcţionează ca fundaţie cu personalitate juridică de drept privat fără scop lucrativ, fundaţie civilă, nepartidică şi caritativă, specializată pe domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului, sunt implicat moral şi emoţional în activitatea acestei fundaţii, simţind în acest fel că apăr şi protejez drepturile copilului abandonat sau rămas în diverse moduri fără părinţii săi naturali, simt că pot sprijini copii într-o oarecare măsură şi îi pot apăra împotriva violenţei, abuzului sau neglijenţei.
În structura organizatorică a Fundaţiei e organizată o casă de tip familial conform organigramei si statului de funcţii, aprobate prin Hotărârea membrilor fondatori, iar din anul 2004 eu mă simt membru al acestei familii.